} simpLe as Me: TOPUP NAIK HARGA : aku bimbangkan dunia...(i mean Mesia)

Thursday, September 8, 2011

TOPUP NAIK HARGA : aku bimbangkan dunia...(i mean Mesia)

walawei...!jom2 vacum sawang2 daLAm nie.
lame giLer lah xupdate...
peLajar cemerLAng macam aku nie, mmg bZ cikit lah..
ttpi disebabkan arini aku ader haL pentiNg cikit nk story,
aku merajinkan diri untuk meng'update' bLog aku nie.

 

story ap yg pnting sangat 2?
mstiLah pasaL topup skaraNg~~
ak rase ramai dah yang taw saL pe kan.....
cukai 6% utk topup skang.
adeh......banyak wei 6% 2....
meh aku bg korg tgk banyaK x banyak kan.

rm10=rm0.60
kaLau seminggu sebuLan topup 3kaLi?
(anggaran minimum la)
rm0.60x3=rm1.80
kaLau setahun lak?
rm1.80x12=rm21.60

xcukup banyak?
sah korg nie kaye kan kaLau ckp xcukup banyak...
ok2.aku nk cakap lg la...
kaLau kat mesia nie ader anggaran 15juta orang yang guna telefon?
2 xtermasuk org yang ader 2,3 nombor kan?
rm21.60x15000000=rm324000000.
324juta kerajaAn dapat free2 je wei!!!!
nie anggaran paLing minimum aku wei...
xcukup lg kew gov tax kat kfc,mcD yang ari2 yg banyak korg makan 2?
2 xkira astro punye biL lg kan2?
tax2 lain lg?

owh duet2 raye.....
ala....korg bukan kesah sgt kan...?
duet goV pown duet korg gak kan2?
sukahati koraaaaaaaaaang la...
worg kaye mmg cakap cam2.
aku bukan nak maki sgt goV nie.
tp kalau dah saLah,xkan nak diam2 jew kan....
xda lgsg unsur2 poLitik kat sini ok?

mesia banyak wei sumber2 len...
sian la dak2 sekoLah, pelajar2 ipt yg xkerja 2 ha...
dah xkerja pyh la...
kalau miNyak nek,mungkin ad goLongan ni xkesah dah ader nek beskaL ngan lrt or jaLan kaki.
tp ni SEMuA OraNg ader kot..

dah2 la...
bebeL banyak pown bukan sape2 nk dengaQ pown kan2?
1 jew nk cakap,
kaLau nk wat pown xpyah trus 6% wahai menteri2 oi.
kaLau 1% pown korg ley dapat minimum 108juta
ok lah dari xda kan2?
s00o0o.....pandai2 lah korg kan kaLau kena bangkang nt,
jgn cakap kami org2 mude nie xley pk pLah..
okbai!

merenung masa hadapan aka kira2 duet yg ader....
p/s: rakyat didahuluKan..

4 comments:

Asyikin said...

wuwuwuwuw, baru tukar prepaid last week, pakai postpaid balik la mcm nie. hihihi

ArulchelseA said...

undi lah barang naik... kih kih kih

cikgu fiQ said...

satg kite tkaQ semua...haha!

zareliqa afiqa said...

huhuhu~ aku tak ske! bantahan2~ eheee :p

Template by:

Free Blog Templates